Αρχική      Νέα     Photos      Εκπομπές      Ατζέντα      Κυκλοφορίες      Βιβλίο      Θέατρο      Συνεντεύξεις      Kαφενεδάκι      Πνύκα      Bίντεο      Επικοινωνία!     Downloads      Τεχνολογικό Μαγκαζίνο      Ισολογισμός χρήσης
1990 - 2020. 30 χρόνια Atlantis!

Αστυνομία σκέψης

Του Μιχάλη Χάνδακα –

Δεν είμαι από αυτούς που συμμερίζονται και υιοθετούν την αντίληψη “Μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι” η οποία χαρακτηρίζει υπανάπτυκτες κοινωνίες, αυτοκαταστροφικές, με έξαλα και ανούσια οράματα αναρχίας και εκδίκησης. Όμως, οι συνεχείς αναμετρήσεις με τα ΜΑΤ θυμώνουν τους Έλληνες οι οποίοι αναζητούν την ευταξία, αλλά έχουν την τάση να αψηφούν τους νόμους αφού οι νομοθέτες και αυτοί που τους εκπροσωπούν είναι οι πρώτοι που δεν τους εφαρμόζουν. Η Ελληνική Αστυνομία και οι εκάστοτε πολιτικοί της προϊστάμενοι έχουν αποδείξει ότι δεν μπορούν να εμποδίσουν τη βία όταν αυτή εκδηλώνεται σε συγκεντρωμένο μεγάλο ή μικρό χώρο με λίγους ή πολλούς ανθρώπους.

Εμφανίζεται θρασύδειλη και χωρίς να μπορεί να ξεχωρίσει πότε, ποιους και πως θα τους καταστείλει χωρίς να τραυματίσει το κύρος της. Η διαχείριση του πλήθους έχει εξελιχθεί και έχει εμπλουτιστεί με νέους τρόπους καταστολής. Έτσι εδώ και αρκετά χρόνια καλλιεργείται και ευδοκιμεί η “Αστυνομία Σκέψης” μέσω των μεγάλων καναλιών και εφημερίδων. Κανείς δεν αμφιβάλλει για τα κέρδη από την τεχνολογική επανάσταση αλλά και για τις απώλειες. Η TV, πριν το γύρισμα της χιλιετίας, ανέλαβε την επικοινωνιακή χειραγώγηση των μαζών. Δημοσιογράφοι που διαθέτουν φωνή σε μεγάλο κανάλι κατέχουν δύο, τρείς και περισσότερες παχυλές έμμισθες θέσεις σε υπουργεία και άλλους κρατικούς φορείς με τις αποδοχές τους να είναι πολλές φορές “μαύρες”. Αυτό έχει σαν συνέπεια να αντιστρέφουν και να διαστρεβλώνουν την είδηση κάνοντας το άσπρο μαύρο. Αυτοί οι δημοσιογράφοι είναι οι λεγόμενοι παπαγάλοι των οποίων τα αφεντικά, οι καναλάρχες, είναι στενά συνδεδεμένοι με την κεντρική εξουσία παίζοντας παιχνίδια σε βάρος του λαού.

Θυμάμαι το 2001, σε κάποια εφημερίδα, ο πρώην υπουργός Γ. Ρωμαίος έγραψε: “Όταν το 1987 ο Γ. Κοσκωτάς μετά την πρόσφατη αποφυλάκισή του σχεδίαζε τις επόμενες επιχειρηματικές του κινήσεις αγοράζοντας την «Καθημερινή», «Τα Νέα» μού είχαν θέσει το εξής ερώτημα: Τι μπορεί να σημαίνει για τον Τύπο και την πληροφόρηση αλλά και την πολιτική του τόπου η πώληση της Καθημερινής στον Γ. Κοσκωτά; Η απάντηση τότε: Δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπάρχουν επιχειρηματίες, όσο εύκολα και αν βγάζουν τα εκατομμύρια, που θυσιάζουν τα χρήματά τους για την αντικειμενική και υπεύθυνη ενημέρωση της κοινής γνώμης. Οι εμπλεκόμενοι στον Τύπο δύο στόχους έχουν: την εμπορευματοποίηση της πληροφόρησης για να καταστήσουν επικερδή την επιχείρηση και τη χρησιμοποίηση της έντυπης δύναμής τους ως μέσο κερδοφόρων συναλλαγών.” Ήταν τότε το 1987 το πρώτο άνοιγμα της διαπλοκής επιχειρηματιών στον τύπο και το ράδιο και δύο τρία χρόνια μετά στην tv. Ως τότε οι εκδότες είχαν άμεση σχέση με τη δημοσιογραφία και η επιχειρηματική δραστηριότητά τους περιοριζόταν στον τύπο. Ολο και λιγότεροι Ελληνες βλέπουν σήμερα τις ειδήσεις των μεγάλων καναλιών χωρίς να θυμώνουν για τη διαστρέβλωση της αλήθειας.

Καταρτισμένοι, ευφυέστατοι και επαρκείς σε γνώσεις δημοσιογράφοι ακροβατούν στο όριο του χώρου των πρακτόρων, εχθρών του λαού μας. Η αλήθεια και η αξιόπιστη ενημέρωση είναι υπόθεση ατομικών συμφερόντων. Αυτά είναι τα υλικά που συνθέτουν τη νέα «συνταγή» σύστημα διαχείρισης όχλου, πλήθους, μάζας. Αυτή είναι η “Αστυνομία Σκέψης”.

Υ.Γ. Δανείστηκα τον τίτλο από τραγούδι των Deadlock

Facebook Comments

Ακούστε live..!