Αρχική      Νέα     Photos      Εκπομπές      Ατζέντα      Κυκλοφορίες      Βιβλίο      Θέατρο      Συνεντεύξεις      Kαφενεδάκι      Πνύκα      Bίντεο      Επικοινωνία!     Downloads      Τεχνολογικό Μαγκαζίνο      Ισολογισμός χρήσης
1990 - 2020. 30 χρόνια Atlantis!

Η Ευρώπη ενώνει τις δυνάμεις της για την προστασία από τον διαστημικό καιρό

Δουλεύοντας με επιστήμονες σε 14 χώρες σε όλη την Ευρώπη, η ESA αναπτύσσει ένα δίκτυο προειδοποίησης που θα βοηθήσει στην προστασία μας από τις επιπτώσεις της δραστηριότητας του Ήλιου μας.
Η προσπάθειες του προγράμματος Επίγνωσης της Κατάστασης του Διαστήματος της ESA (Space Situational Awareness – SSA) παράγει τώρα σχεδόν 60 «προϊόντα» – συμπεριλαμβανομένων μετρήσεων υψηλής ποιότητας, προβλέψεις, προειδοποιήσεις και ανάλυση από εμπειρογνώμονες – από τις ομάδες που συμμετέχουν στο δίκτυο διαστημικού καιρού του Οργανισμού, που αναμένεται να αυξηθούν σε πάνω από 140 την επόμενη χρονιά.
Πολλοί χρησιμοποιούν δεδομένα πραγματικού χρόνου του Ήλιου μας και των διαταραχών που προκύπτουν και ανιχνεύθηκαν στο περιβάλλον γύρω από τη Γη, την ατμόσφαιρα μας και κάτω προς την επιφάνεια. Οι μη επεξεργασμένες πληροφορίες συλλέγονται από ένα μεγάλο και αυξανόμενο αριθμό επίγειων και διαστημικών αισθητήρων, και παραδίδονται μέσω ενός δικτύου Κέντρων Εξυπηρέτησης Εμπειρογνωμόνων, που ιδρύθηκε από την ESA για να συνδυάσει και να αξιοποίησει τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις στα Κράτη Μέλη. “Τα Κέντρα συνενώνουν τον πλούτο της εμπειρογνωμοσύνης των διαστημικών καιρικών συνθηκών και τις δυνατότητες που υπάρχουν σε εθνικό επίπεδο”, λέει ο Alexi Glover της ESA, υπεύθυνος για την ανάπτυξη του δικτύου.
“Αυτό αποτελεί μια μεγάλη προστιθέμενη αξία όχι μόνο στα Κράτη Μέλη και τις βιομηχανίες τους, αλλά για την Ευρώπη στο σύνολό της.”

Παρατηρώντας τον διαστημικό καιρό

Πολυάριθμοι τομείς στην οικονομία της Ευρώπης ενδέχεται να επηρεαστούν από τον διαστημικό καιρό, που κυμαίνονται από τις τηλεπικοινωνίες, τις ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές, τις γεωτρήσεις, την εξερεύνηση, την πλοήγηση και τη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας, κυρίως στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη Ο Ήλιος προκαλεί «θύελλες» στο εσωτερικό της μαγνητόσφαιρας της Γης, όταν γιγάντιες εκρήξεις από την εξωτερική ατμόσφαιρα του Ήλιου – εκτινάξεις στεφανιαίας μάζας (CMEs) – λούζουν τον πλανήτη μας. Το πιο πρόσφατο πολύ μεγάλο γεγονός συνέβη το 2012, αν και δεν πέτυχε τη Γη. Λιγότερες CMEs συμβαίνουν τακτικά και φτάνουν τον πλανήτη κάνουμε την επίτευξη του πλανήτη, επηρεάζοντας καθημερινές οικονομικές δραστηριότητες. Η ESA ξεκίνησε την προσπάθεια διαστημικής επίγνωσης το 2009, εν μέρει, για την ανάπτυξη μιας πανευρωπαϊκής δυνατότητας παρακολούθησης, μελέτης και προειδοποίησης για τέτοια διαστημικά καιρικά φαινόμενα.

Οικοδομώντας ένα ισχυρό Ευρωπαϊκό δίκτυο

“Η σημερινή επέκταση του δικτύου, τα οποία διασυνδέονται μέσω Διαστημικού Καιρού του συντονιστικού κέντρου Διαστημικού Καιρού της ESA στις Βρυξέλλες, Βέλγιο, αποδίδει τους καρπούς αρκετών χρόνων εργασίας,” λέει ο Juha-Pekka Luntama, διευθυντής διαστημικού καιρού της ESA.
Ο δορυφόρος Proba-2 της ESA που παρακολουθεί τον Ήλιο συμβάλλει επίσης. Στο εγγύς μέλλον, όργανα σε δορυφόρους που λειτουργούν από έναν αριθμό εταίρων της ESA θα πετούν, και ο Οργανισμός μελετά μια ειδική αποστολή για την έγκαιρη προειδοποίηση των εκτινάξεων στεφανιαίας μάζας και άλλων διαστημικών καιρικών φαινομένων.
Το 2016, το δίκτυο διαστημικού καιρού της ESA θα αυξηθεί ώστε να περιλαμβάνει πάνω από 140 διαφορετικά προϊόντα, την παροχή επιστημονικών και προ-επιχειρησιακών εφαρμογών ως μέρος των 39 υπηρεσιών που παρέχονται στους χρήστες.

Ο διαστημικός καιρός στον χώρο των επιχειρήσεων

Η ανάπτυξη πρόδρομων υπηρεσιών διαστημικού καιρού στην Ευρώπη είναι μια αυξανόμενη επιτυχία, και υπόσχεται επίσης εμπορικές ευκαιρίες που δεν μπορούσαν να προβλεφθούν μόλις πριν από λίγα χρόνια,” λέει ο Juha-Pekka.
Εκτός από τις επιχειρήσεις και τους κυβερνητικούς οργανισμούς που χρησιμοποιούν δεδομένα διαστημικού καιρού, ο ίδιος επισημαίνει τις ευκαιρίες για τους μηχανικούς ανάπτυξης εφαρμογών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για την εξυπηρέτηση, για παράδειγμα, της τουριστικής βιομηχανίας, καθώς πολλά σκανδιναβικά ξενοδοχεία και τουριστικοί πράκτορες θα ήθελαν να προσφέρουν προβλέψιμες εκδηλώσεις Σέλαος.

Χρήστος Βαδράτσικας

Facebook Comments

Γράψε το σχόλιο σου

 

Ακούστε live..!