Αρχική      Νέα     Photos      Εκπομπές      Ατζέντα      Κυκλοφορίες      Βιβλίο      Θέατρο      Συνεντεύξεις      Kαφενεδάκι      Πνύκα      Bίντεο      Επικοινωνία!     Downloads      Τεχνολογικό Μαγκαζίνο      Ισολογισμός χρήσης
1990 - 2020. 30 χρόνια Atlantis!

Συνέντευξη Νίκου Πορτοκάλογλου στον Atlantis 105,2

Atlantis: Δεν είναι ένα είδος… «οξύμωρου σχήματος», ο ίδιος άνθρωπος να γράφει τον «Άσωτο υιό» και το «Τα καράβια μου καίω»;  Υπό την έννοια ότι το ένα τραγούδι θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχει… τάσεις φυγής, ενώ το άλλο λέει το αντίθετο, δηλαδή  να μένουμε εκεί που είμαστε και να παλεύουμε. Πως το εξηγεί αυτό ο Νίκος Πορτοκάλογλου;

Νίκος Πορτοκάλογλου: Όταν έγραφα τον Άσωτο υιό ήμουν ένας νέος 19 χρόνων που ήθελα να φύγω από το πατρικό μου. Από τη στιγμή που έφυγα κι έδιωξα και το απωθημένο, βρήκα άλλες αφορμές κι άλλα ερεθίσματα για να γράφω τραγούδια. Από την άλλη μεριά το ‘’τα καράβια μου καίω’’ είναι της 1ης περιόδου μετά τους Φατμέ όπου ήμουν απογοητευμένος για προσωπικούς μου λόγους και σκεφτόμουν μέχρι και να σταματήσω να ασχολούμαι με τη μουσική. Αμφιταλαντευόμουν. Τελικά συνέχισα κι αυτό το τραγούδι μετά από 20 σχεδόν χρόνια εκφράζει μια ολόκληρη γενιά που σκέφτεται το αν θα μείνει ή θα φύγει απ’ την Ελλάδα δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί.

Atlantis:  Μουσικός, στιχουργός, κιθαρίστας, τραγουδιστής. Επικρατεί κάποια από αυτές τις υποστάσεις;

Νίκος Πορτοκάλογλου: Δεν θα έλεγα ότι επικρατεί. Είμαι εξίσου και τα 4 που προανέφερες. Ξεκίνησα ως κιθαρίστας προσπαθώντας να μάθω να παίζω τραγούδια άλλων. Από ένα σημείο και μετά άρχισα να γράφω δικές μου μουσικές και εξ ανάγκης, επειδή δεν έβρισκα στίχους να με αντιπροσωπεύουν άρχισα να γράφω δικούς μου στίχους.

Atlantis:  Ξεκινήσατε σαν μέλος συγκροτήματος, αλλά και μετά τους Φατμέ βλέπουμε να ακολουθείτε τη λογική του γκρουπ και της ομαδικής δουλειάς. Δέχεστε παρατηρήσεις και ιδέες από τους συνεργάτες σας;

Νίκος Πορτοκάλογλου: Μεγαλώνοντας δέχομαι όλο και περισσότερες παρατηρήσεις και ιδέες. Ο κάθε μουσικός που έχω μαζί μου όντως μπορεί να έχει μια ιδέα που δεν είχα σκεφτεί εγώ και αυτό είναι κάτι πολύ δημιουργικό.

Atlantis:  Εκτός από τους δίσκους σας, έχετε εκδώσει και 2 βιβλία, με πιο πρόσφατο αυτό με τίτλο «Λόγια και ακόρντα». Θέλετε να μας πείτε λίγα  λόγια για το τελευταίο σας βιβλίο;

Νίκος Πορτοκάλογλου: Όταν ξεκινούσα να μαθαίνω κιθάρα, ωδείο μου ήταν οι δίσκοι από τους οποίους άκουγα τραγούδια και προσπαθούσα να τα βγάλω στην κιθάρα. Θέλοντας να διευκολύνω τη ζωή νέων κιθαριστών, έβγαλα αυτό το βιβλίο που έχει μέσα όλα τα τραγούδια που έχω γράψει συνοδευόμενα από τις συγχορδίες. Ασχολήθηκα προσωπικά με αυτή τη δουλειά και προσπάθησα να μεταφέρω τα ακόρντα όσο πιο κοντά γίνεται στον τρόπο που παίζω στα live μου.

Atlantis:  Βγάλατε καινούριο δίσκο το Φλεβάρη το οποίο ο οποίος ηχογραφήθηκε ζωντανά. Πόσο κουραστικό ήταν αυτό;

Νίκος Πορτοκάλογλου: Καθόλου κουραστικό. Πρόκειται για μια δουλειά που ήταν έτοιμη μέσα σε τρεις μήνες. Διάστημα στο οποίο βρέθηκαν οι συμμετοχές, βρήκαμε τι διασκευές θα κάνουμε κάναμε πρόβες και ηχογραφήσαμε. Πέρασε απίστευτα γρήγορα ο χρόνος. Είναι αυτό που λέμε πως όταν περνάς καλά περνάει και γρήγορα η ώρα.

Atlantis:  Είναι η οικογένειά σας ο πιο αυστηρός κριτής της δουλειάς σας;

Νίκος Πορτοκάλογλου: Εννοείται αυτό. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να ακούσω καλές ή κακές γνώμες από τα μέλη της οικογένειάς μου. Ο γιος μου για παράδειγμα που είναι 13 ετών μπορεί να με δει να ετοιμάζω ένα τραγούδι και εκεί που περιμένεις να του αρέσει ένα δυνατό κομμάτι, να συγκινηθεί με μια μπαλάντα. Επίσης έχουμε και μεγάλες διαφωνίες για το αν είναι καλό ή κακό κάτι εν όψει ενός δίσκου.

Atlantis: Ευχαριστούμε πολύ.

Συνέντευξη / επιμέλεια: Μάνος Μαρκετάκης
Facebook Comments

Ακούστε live..!