Αρχική      Νέα     Photos      Εκπομπές      Ατζέντα      Κυκλοφορίες      Βιβλίο      Θέατρο      Συνεντεύξεις      Kαφενεδάκι      Πνύκα      Bίντεο      Επικοινωνία!     Downloads      Τεχνολογικό Μαγκαζίνο      Ισολογισμός χρήσης
1990 - 2020. 30 χρόνια Atlantis!

Συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας στον τομέα του Διαστημικού περιβάλλοντος

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση δικτύωσης Ελληνικών και Γαλλικών επιχειρήσεων και ερευνητικών φορέων που αναπτύσσουν Διαστημικές τεχνολογίες και εφαρμογές, προκειμένου να ενισχυθούν οι υπάρχουσες διμερείς συνεργασίες και να τεθούν βάσεις για το σχηματισμό κοινοπραξιών για την υλοποίηση νέων διαστημικών αποστολών και έργων, που πραγματοποιήθηκε , στην Τουλούζη, της Γαλλίας, κύρια έδρα της Γαλλικής διαστημικής βιομηχανίας (και του 50% της Ευρωπαϊκής δραστηριότητας στο Διάστημα), φιλοξενούμενη στις εγκαταστάσεις της εταιρείας CLS.
Η εκδήλωση οργανώθηκε στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας μεταξύ της Γαλλίας και της Ελλάδας στον τομέα του Διαστήματος, συνεργασία η οποία ήδη έχει αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα, αλλά και νέων ευκαιριών συνεργασίας που έχουν δημιουργηθεί και το νέο Πρόγραμμα Εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ) για το Διάστημα (Horizon 2020) για τα έτη 2016-2017. Κύριοι διοργανωτές της εκδήλωσης ήταν από την Ελλάδα, η Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) και από τη Γαλλία, το Γαλλικό Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Μελετών (Centre National d’Etudes Spatiales/CNES), οι δημόσιοι φορείς χάραξης Διαστημικής πολιτικής των δυο χωρών. Συνδιοργανωτές ήταν το Aerospace Valley Cluster, o πιο σημαντικός συνεργατικός σχηματισμός (cluster) αεροδιαστημικής της Ευρώπης, με 807 μέλη, και το ταχέως αναπτυσσόμενο ελληνικό si-Cluster, με 50 μέλη. Τη διοργάνωση των διμερών συναντήσεων μεταξύ των φορέων των δύο χωρών υποστήριξαν δύο φορείς-μέλη του Enterprise Europe Network, το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ και το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Περιφέρειας Midi-Pyrénées. Η Ελληνική αποστολή που μετέβη στην Τουλούζη ήταν εντυπωσιακή και έφθασε σε πλήθος τα 50 άτομα. Συνολικά 41 επιχειρήσεις και ερευνητικοί φορείς από τις δύο χώρες παρουσίασαν τις δραστηριότητες, τα ενδιαφέροντα, τις προθέσεις και τις δυνατότητες συνεργασίας τους και ήλθαν σε άμεση επαφή μεταξύ τους μέσω 130 διμερών συναντήσεων. Σημαντική ήταν η παρουσία εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ανέλυσαν τις ευκαιρίες που υπάρχουν για τον τομέα του Διαστήματος στο Πρόγραμμα Horizon 2020, και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, που παρουσίασαν νέες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση και ανάπτυξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που ασχολούνται με το Διάστημα, πολιτική ιδιαίτερης σημασίας για την Ελλάδα. Οι συμμετέχοντες είχαν επί πλέον την ευκαιρία να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις τουCNES στην Τουλούζη, ένα από τα σημαντικότερα κέντρα της Ευρωπαϊκής Διαστημικής τεχνολογίας, και της εταιρείας CLS που φιλοξένησε τις διμερείς συναντήσεις.
Οι επί κεφαλής της ΓΓΕΤ, κ. Θωμάς Μαλούτας και του CNES, κ. Jean-Yves Le Gall, αποτίμησαν θετικά την εκδήλωση και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την επιτυχία της καθώς και τη δέσμευσή τους για την περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας.

Χρήστος Βαδράτσικας

Facebook Comments

Γράψε το σχόλιο σου

 

Ακούστε live..!